torsdag den 13. november 2014

Junior DM Lead i Crux i Skælskør 2014

Oh man...

Støvet har nu lagt sig og jeg har haft tid til at reflektere over min 3. store konkurenze som rutebygger denne år. Støv er måske det forkerte ord fordi jeg storset har været høj med energie af 4 dages intensiv men relaxed rutebygning og en konkurenze dag som efter min mening gik over alle forventninger.
Selvfølig drømmer man om det perfekte split, at alle deltager kan lide ruterne og at alle får så meget klatring som mulig ud af denne dag; selv dem som måske ikke er die bedste men lige så motiveret. Det er jo et højt deltager antal som gør at vi kan afholde konkurencer som denne. Så alle skal have det fedt og føle at die har opnået noget.

Jeg bliver mere og mere bevist om at det er en enormt udfordring og jeg tager hatten af for dem som har nok balls til at lade sig booke som Chief-routesetter. Især til et land som Danmark hvor man ikke kender feltet og den enorme udsving i deltagernes niveau.
Det er et game hvor man har brug for lige så meget erfaring som man har brug for heldt.

Denne gang havde jeg æren at arbejde sammen med Robbie Philips fra Scotland. En 25 årig entusiast som elsker at klatre, bygge ruter og se folk klatre dem bagefter. En ægte ildsjæl. Han gjorde fra starten af klar at vi arbejder på lige fod og at vi skal have det svedig. Den gode energie som han lagte ud med gav en rød tråd i vores process som aldrig knække af og som gav et enormt overskud. Det var rent flow. 
Udover det var vi jo gæster I Crux og jeg blev advaret om at man vil nok passe godt på os så længe vi var der. Vi fik hver vores eget værelse på et Guds med morgenmad og jeg fik også en SMS at der stod et øl til mig i køleskabet når det blev sent. En bil fik vi også og kl.18.00 blev der råbt at maden var klar og serveret i Skælskør Hallens Kantine.

Genialt!!! Det er nogen forudsætninger man kan arbejde under. Man kan slappe af og koncentrere sig på det væsentlige. Nemlig bygge ruter og det gik vi straks igang med.
Vægene var rent og alle greb lå væsket og sorteret i farver på hallens madrasser.

Vi skulle først lige planlægge det logistiske fordi det var klart at både p.g. af pladsmangel og fordi nogen kategorier var ret små (f.eks. Junior Piger kun 3 deltager) skulle nogen grupper bruge die samme ruter. Det virke først uoverskuelig men gav hurtig mening.

Junior Boys fik deres egne ruter
Yout A/B Boys delte ruter

Junior Girls og Youth A delte ruter
Youth B Girls fik deres egne ruter

det blev så 12 ruter i alt. 8 Kvalifikationer og 4 Finaler.
På dag No.1 begyndte vi med at fordele Makroer på den nye 15m høje og mellem 20 og 30 Graders overhængende væg. Efter det var gjort bygge Robbie Junior Herre Finalen på røde greb venstre på denne væg med et mål at bygge en stivt 7c+er og jeg gik i gang med Finalen til Junior/Youth A Girls på gule greb lige ved siden af som skulle gerne være en soft 7b+er. Det var en fantastisk opgave på denne væg siden vi nemt kunne komme op på 45 bevægelser og på denne måde variere klatringen enormt meget og bygge intensitæten langsomt fra start til slut og på denne måde garanter at få deltagerne højt op på vægen uden at vi skulle tage store risici med for svære bevægelser.

Målsatning var udover det at vi vil gerne have toppe på finalerne og derfor lidt lettere. 

Jeg gjorde fra starten af klar at jeg føler mig mest sikker at sætte ruterne til pige grupperne siden min egen klatreform passer bedst til det og fordi jeg er mest fan af mere teknisk/kompleks klatring. Sådan blev det og efter 2.5 timer var first draft på vægen. Vi valgte så at testklatre min rute først som var lidt for let til at starte med. Ca 7a+/b. Så fik jeg lige lidt 1 on 1 undervisning i hvordan vi hæver graden kun på intensitæt uden at lave om på sekvens. Det var god læring. Så testklatre jeg den igen og gav Robbie mit bud på at den nu var en hårdt 7b+/c. Det var han enig i og det var så min opgave at lige tage edgen af igen.

Så var den i vinkel.

Denne process er et ret godt eksempel på hvordan vi har arbejdet på storset alle ruter. Er ret glade for den store ansvar jeg fik og samtidlig en bekræftelse om at jeg faktisk har fået ok følelse for graderne og hvor svært ruten skal være til feltet. Det var enormt positiv teamwork og jeg elskede det.

Sådan fortsatte det så die næste dage og torsdag aften var alle ruter på vægen og vi kunne glade os til en hel dags testklatring og justeringer på die andre finaler og alle kvalifikationer!

Den største kamp har vi nok haft med Finalen til Yout B Girls. En meget varierende satan med et face i starten til 30 Graders overhæng til tag til 45 graders overhæng og ind i spæret som er en del af hallen tagkonstruktion. Genialt linie. Mål var 7b og siden jeg har bygget et ret god hvil på en stalaktit agtig Makro i taget midt på ruten skulle slutningen få en lidt boulderi karakter. Det gav mange frem og tilbage diskussioner om pigerne nu var stærkt nok til det. Et par ekstra fodtrin til at tage kanten af og så tå vi bar cancen.
Jeg kunne blive ved men det bliver nok kedelig. you get the point.

Fredag aften var vi tidlig nok færdig så jeg kunne smutte en tur til København og se en koncert med "When Saints go machine" som min kæreste invitere mig til. Det var ret sindsygt at det kunne lade sig gøre og jeg kunne mærke at det var godt at lige få to timers pause fra beta og impakt skruemaskine.

Lørdag morgen var vi så tilbage i Skælskør hvor die første deltager alerade var ankommet og stemmningen var højt. Ved ikke om det var dem eller os som var mest spændte.
Espen var på Mikrofonen og sørgede for information og hype og Djen spillede musik. 

Så gik kvalifikationen i gang og vi kunne rolig kigge på hvordan det virkede. Alle Q1 er var ret lige til så vi skulle ikke være alt for opmerksomt. Jeg var nok mest nervøse for om jeg har bygget rigtig i forhold til die små så ruterne ikke blev lidt ufair. Jeg blev faktisk positiv overasket at die mindste skulle bruge min intended beta for at klare ruterne. Die høje kunne nogen gange lave noget andet men sådan er det jo altid.

Men så blev det spænende. Storset alle Q2er var ret hård så vi kunne få et split alerede her og så vi kunne få en indikator om vi skulle ned eller opjustere nogen af finalerne. Hertil havde vi lagt nogen planer. Især den grønne Finale til Youth B Girls ståede til et nedjustering men her var Q2 ruten faktisk lidt for lette og det blev til hele 3 toppe og 3 deltager som var tight efter kvalen. Så finalen blev lige som den var og vi begyndt at svede lidt.Den første pige som kom ud gik alerade 2/3 del op ad ruten og vi blev virkelig nervøse. Vi talte med det sammen med overdommerem og gjorte klar at vi var ikke interesseret i en afgørelse på tid vis flere skulle toppe finalen. Det var Henrik Brun helt med på og vi havde Finalen til Junior/Youth A Girls på gule greb som superfinale i baghånden. Det var faktisk slet ikke nogen dårlig udsigt siden det vil sætte hele pige gruppen i perspektive. 

Så kom der 3 piger mere som alle fald på forskelige bevægelser men aldrig virkelig tæt på.
Nu kunne vi glade os til den første favourit, Nea Herfort. Og hun beviste suveræn at hun har trænet effektiv på alle nieveauer. Hun klatrede rolig men bestemt og stærkt med et godt flow. Hun læste ruten perfekt og mestrede alle falder som vi havde stillet perfekt og toppede finalen stilsikker. Shit det var nice at se på. Især for mig som er måske lidt for attached til die ruter som jeg selv har bygget. Men nu kom det til stykket. Det var Marie Ågaards tur og stemningen på bordet var at hun nok også vil toppe ud. Hvordan forholder man sig til så noget. HAHA jeg var revet frem og tilbage mellem at heppe på hende fordi hun skulle bar give sit bedste og håbe på at vi får et perfekt finale med kun en top. Evil!!!!

Og så skete det! Hun overså et greb 4-5 moves før slutgrebet og løb tør for juice. En fortjent sejr til Nea. halleluja !!!!
Det fortsatte så med at Jonas Feddersen toppe som den eneste i sin kategorie Youth B på den røde rute på skibet ca 7b. Her havde nogen af deltagerne lidt problemer med rebtræk i taget. Vi havde ikke selv oplevet det som så slemt i testklatringen men det kom meget anpå hvordan man har positioneret til selve klip. Man blev straffet for at klippe for tidlig men vis man bar klatrede hen til slyngen og så bar tå den og klippe den ind i rebet var det ikke et problem. Vi kunne sikker har gjort det lidt beder et sted men den bedste klatrer har takklet situationen perfekt. I toppen valgte han faktisk at klippe en slynge som ikke skulle klippes som gjorde at han virkelig skulle kæmpe for at klippe ankeret.
Dagens 3. top fik vi fra Natasha Jagd. Det var stilrent men desværre manglede hun lidt mådstand siden der kun var 2 andre piger i gruppen med hende som ikke kom i nærheden af hendes presentation men stadig klatrede godt og langt. 

I die resterende 3 grupper blev der ikke toppet men resultaterne var tydlig og alle vindere kom tæt på . Thomas Blåbjerg fald på anden sidste bevægelse af den røde Finale i Junior Gruppen som nok var 8a aligevel, Primula fald 4 moves før top på den gule finale i Youth A Gruppen og Johan Jensen fald i taget på den røde Finale på skibet.
Så alt i alt et super godt resultat i alle grupper og til et virkelig spænende show. 


her er resultaterne

Jeg er rigtig glad for at jeg fik lov til at være med til det her siden jeg er jo egentlig ret nyt i det her sammenhæng. Jeg lærer en masse hver gang og bliver egentlig bar mere og mere motiveret. Jeg er virkelig interesseret i at være med til at skabe et godt forum for rutebygning i danmark og jeg kan mærke at der bliver rykket. Både fra forbundets side og i klubberne. Jeg er faktisk imponeret over at i en lillle klub som Crux med måske 80 medlemmer har så højt fokus på det og overskud til at køre sådan et event hjem og sørge for die rigtige forhold.

Tusind tak til hele Crux for indsatsen, tusind tak til Carsten fra forbundet for at give mig tjansen og tak til alle deltager for at være så motiveret. 

god dag

ohrsten højby

se flere billeder af konkurencen her

Fotos fra Yann Lyng

Fotos fra Michael HjortIngen kommentarer:

Send en kommentar